13.. Perspektif 1

Bakış açısı ile ufuk çizgisi arasındaki nesnelerin ufuğa doğru uzaklaştıkça küçük görünmeleri halidir. Tabiki küçülmezler küçük görünürler. Çizimlerinizde bu oran doğru resmedilmezse, biri büyük diğeri küçükmüş gibi hatalı görünebilir.

Teknik olarak bir kaç çeşidi vardır. Aksonometrik izometrik ve 2 kaçışlı ( artistik ) gibi isimler alırlar. Bizi daha çok, iki ve daha fazla kaçış ile çizilen yöntem ilgilendirir. Teknik olarak çizilebilmesi için çizilecek olanın üst, alt, ve yan görünüşlerine gerek vardır. Kurallı anlatımı öğrenmek için, hazırladığım perspektif ve daire sunumunu izleyebilirsiniz. Kısaca anlatımı ise şöyle. Her kütle, küp ya da dikdörtgenler prizması ile sarmalanabilir. Küp bize dengeli yüzeyler verir Yüzeyleri oluşturan çizgileri ufukta bir noktaya birleştirdiğinizde karşımıza küçülen alanların yerleşeceği zemin çıkar.

Uygulamaya yukarıda veya aşağıda ekleyeceğiniz noktalarla da aşağıdan bakılan veya yukarıdan bakılan bir açıdan perspektif elde edebilirsiniz. 2 boyutlu bir ortamda algılama hatası yaratarak derinlik eelde edersiniz. Özellikle çizgi roman gibi küçük boyutlarda izleyicinin dikkatini dağıtmaması için çok fazla gerek duyduğu derinlik etkisini elde etmiş olursunuz. Bu uzaklık yakınlık etkisinin yarttığı zaman kavramının senaryoda ve kompozisyonlarınızda oldukça değerli bir malzeme olduğunu ve kesinlikle kullanmanızı öneririm.

Kompozisyonlarınızda perspektif ile oluşan uzaklık kavramını doğru kullanmaya dikkat etmelisiniz. Örneğin yandaki çzimdeki A, B den apay arkadadır ve B ye yaklaşırken onunla konuşmaktadır. Eğer ilk kare bu ise ikinci karede konuşmanın devamında A ve B yan yana çizilmemelidir. Yaklaşması için geçen zaman için ek kareler va bu karelerde yakınlaşmayı sağlayacak çzimler gerekir. Örn. B durabilir veya bir şey B yi durdurur. Yada A daha hızlı koşarak yanına gelir. A nın koşarak gelmesi sonucunuda göz ardı etmemeli. Yani 3. karede yorgun veya koştuğunu belirten bir efekti olmalı.

Kaçışlara uzanan çzigilerin oluşturduğu derinlik etkisi eşya ve insan çizimlerinde de geçerlidir. İnsan dairesel farmlara sahiptir fakat o formlar da küp ve dikdörtgenler prizma içerisinde çizilir. Ana kütlelerin perspektif konumu belirlendikten sonra detaylandırmalar ile çizim elde edilir.

   

Perspektif 2 >> 14